Bel ons nu voor een afspraak

0573 - 280 285

Osteopathie bij baby’s

Algemeen

De geboorte van een baby is meestal een bijzondere en blijde gebeurtenis waarbij de bevalling vaak zonder al teveel grote problemen verloopt. Toch is in een mensenleven juist de geboorte één van de meest stressvolle gebeurtenissen die men kan meemaken. De baby wordt namelijk tijdens de bevalling onderworpen aan enorme krachten van de baarmoeder (weeën) die er voor zorgen dat er stuwing plaatsvindt in het geboortekanaal.

De baby moet wenden en draaien bij het uitpersen en ondervindt daarbij weerstand van het benige bekken en de bekkenbodemspieren van de moeder.

Dankzij de grote fontanellen en een goede beweeglijkheid van de schedelbotstukken kan het hoofdje zich vervormen als antwoord op de krachten die het moet ondergaan tijdens de bevalling. Deze vervormingen verdwijnen meestal op een natuurlijke manier.

Echter, als de krachtsinwerking op de schedel van de baby te sterk is geweest, kan het zijn dat de baby zelf niet in staat is om dit bewegingsverlies op te vangen. Deze te grote krachtsinwerking kan onder andere ontstaan doordat het bekken van de moeder te nauw is of de baby te groot, het bekken niet beweeglijk genoeg is, de bevalling te snel of juist heel langzaam verloopt of door het toepassen van hulpmiddelen als een zuignap. Er kunnen hierdoor irritaties ontstaan van onder andere de hersenvliezen, de zenuwen, de bloedvaten of de botstukken. Ook problemen in de wervelkolom, de schouder, het bekken, de heup, de enkel, de organen, het bindweefsel, enzovoort, kunnen een oorzaak zijn voor het ontstaan van allerlei klachten. Ook na een keizersnede kunnen klachten ontstaan, met als oorzaak bijvoorbeeld een verkeerde ligging of doordat er rondom de baby te weinig vruchtwater aanwezig was om in te bewegen.

Er wordt veel geschreven over het zogenaamde KISS-syndroom. Dit is een afkorting van een Duits woord en betekent Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Störung. Hiermee wordt een functiestoornis bedoeld van de bovenste nekwervels bij kinderen vanaf de geboorte tot aan de leeftijd van twee jaar. Na de leeftijd van twee jaar wordt de term KIDD-syndroom gebruikt. Dit betekent Kopfgelenk Induzierte Dyspraxie Dysgnosie. Vrij vertaald betekent dit een door de hoofdgewrichten geïnduceerde storing in het handelen en in het verwerven en verwerken van kennis.

Een functiestoornis van de bovenste wervelkolom kan verschillende symptomen veroorzaken. Echter, er zijn meer mogelijke oorzaken voor het ontstaan van deze symptomen dan alleen een probleem van de bovenste wervels, zoals bijvoorbeeld een functiestoornis van de schedelbotstukken of de organen. Andere mogelijke oorzaken dan hierboven genoemd kunnen zijn: voeding of bepaalde ziektes en allergieën. Het is daarom belangrijk dat uw baby of kind zo volledig mogelijk door een osteopaat wordt onderzocht. Dit kunt u laten doen in de praktijk voor Osteopathie in Lochem van J.G. Kaijen, osteopaat DO-MRO.

Onderzoek

De benadering van een baby is anders dan die van volwassenen of kinderen. Hier zal er ook een anamnese plaatsvinden, maar die verloopt geheel via de ouders. De osteopaat zal naast de informatie van u als ouders ook heel veel informatie uit de observatie van de zuigeling halen. Voor het onderzoek wordt de baby uitgekleed op de luier na.

Vervolgens onderzoekt de osteopaat voorzichtig alle bewegingssystemen van uw baby met de handen, terwijl hij/zij op de behandelbank ligt en u erbij staat. Dit onderzoek geeft de osteopaat nadere informatie over de klacht, hoe deze kan zijn ontstaan, of deze verholpen kan worden en of osteopathie daarvoor de aangewezen methode is. De osteopaat zal deze bevindingen met u bespreken.

Onderzoek en behandeling van baby’s vereist specifieke vaardigheden en kennis van de osteopaat. Johan Kaijen heeft veel ervaring in het werken met baby’s en heeft meerdere opleidingen gevolgd waaronder een 2 jaar durende kinderosteopathie opleiding.

Behandeling

U kunt als ouder uw baby niet voorbereiden op een bezoek aan de osteopaat, zoals bij iets oudere kinderen wel mogelijk is. Wat zeker kan helpen om de behandeling zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, is als ouder zelf rust en vertrouwen uit te stralen.

De handgrepen zijn heel zacht, rustig en gebeuren in een ontspannen sfeer. Over het algemeen reageren baby’s rustig op de behandeling. Het kan zelfs voorkomen dat uw baby in slaap valt.

Neemt u eventueel drinken, speen, speeltje en een schone luier mee voor uw baby. Een magnetron is aanwezig in het keukentje van de praktijk.

Geregistreerd of in bezit van