Bel ons nu voor een afspraak

0573 - 280 285

Osteopathie bij volwassenen

Algemeen

Klachten zijn vaak de uitkomst van een optelsom van meerdere kleine of grotere letsels die in de loop van de tijd zijn ontstaan. Bijvoorbeeld het vallen op het stuitje, het hoofd stoten, een val etc. Zij lijken op zichzelf te staan, echter er is vaak een oorzakelijk verband met andere klachten. Zo kan de val op een stuitje jaren later hoofdpijn- of lage rugklachten veroorzaken en buikklachten kunnen samenhang vertonen met rugklachten; wanneer iemand bijvoorbeeld een spastische dikke darm heeft gaat dat vaak gepaard met rugklachten.

Het kan voorkomen dat men een tijdlang geen last heeft ondervonden van de klacht en er opeens, na bijvoorbeeld zwaar werk in de tuin, hoofdpijnklachten ontstaan welke terug te voeren zijn op de bijna vergeten val op het stuitje van jaren geleden! De osteopaat is in staat om te onderzoeken welk verband er is tussen voorkomende klachten en de oorzaak ervan te behandelen. De osteopaat bestrijdt dus niet slechts de symptomen, maar pakt de oorzaak aan.

Ook wanneer er geen actuele klachten zijn, kan het zinvol zijn een osteopaat te bezoeken. Voordat een klacht zich manifesteert, geeft het lichaam voldoende signalen af om aan te geven dat het niet optimaal functioneert. Het is beter om klachten te voorkomen dan te genezen en een jaarlijkse controle door osteopaat Johan Kaijen kan dan verstandig zijn.

Onderzoek

Bij het eerste bezoek zal ik een uitgebreid gesprek met u hebben over uw klachten. Deze belangrijke informatie zal een indruk geven over de ontstaansgeschiedenis van een en ander. Vaak is er een verband tussen de verschillende klachten.
Vervolgens wordt u van ‘top tot teen‘ manueel alle bewegingssystemen op beweeglijkheid onderzoeken.

Dit gebeurt in stand, in zit of liggend (in ondergoed) op een behandelbank. Na het onderzoek bespreek ik met u de bevindingen. Er wordt uitgelegd hoe de klachten kunnen ontstaan, of en hoe de klachten verholpen kunnen worden en of osteopathie voor u daarbij een aangewezen methode is om te behandelen.

Tevens wordt besproken hoe uw klachten in de toekomst eventueel voorkomen kunnen worden.
Indien er een osteopathische behandelindicatie is vindt er na het onderzoek ook een behandeling plaats.

Behandeling

Onderzoek toont aan dat heftige reacties zelden voorkomen. Ongeveer de helft van de patiënten ondervindt een lichte of matige reactie op een behandeling. Deze reacties worden veroorzaakt door stimulatie van pijnlijk en geïrriteerd weefsel. U kunt dit het beste vergelijken met de stijfheid en gevoeligheid die vaak optreedt na ongewone fysieke inspanning. Het is van tevoren niet altijd te zeggen hoe iemand precies op een behandeling zal reageren. Een reactie kan bestaan uit meer pijn, maar bijvoorbeeld ook uit vermoeidheid of spierpijn. Sommige mensen voelen zich wat licht in hun hoofd, anderen voelen meteen verlichting. Een reactie verdwijnt gewoonlijk na 1 tot 2 dagen.

Het is aan te bevelen om het na een behandeling rustig aan te doen. Blijf wel in beweging maar ga niet zwaar tillen, lang zitten (zoals tijdens autorijden, computeren, lezen) of huishoudelijk werk doen (zoals stofzuigen, ramen lappen) of sporten. Ook is het advies om na de behandeling voldoende water te drinken. Maakt u zich zorgen over de reactie of wilt u weten wat u hieraan kunt doen, neem gerust contact op met de praktijk om uitleg te krijgen. Ook kunt u uw osteopaat Johan Kaijen via mail info@osteopathie-kaijen.nl, 0573-280285 of de contactpagina van deze site een bericht sturen.

Voor behandelindicaties kunt u kijken bij de lijst van veel voorkomende klachten.

Kledingvoorschrift

Wij verzoeken de dames en heren degelijk ondergoed tijdens de behandeling te dragen.
Ook verzoeken wij u het liefst geen parfum of eau-de-toilette op te doen voorafgaand aan de behandeling.
Het is prettig om uw eigen badlaken mee te nemen waar u op kunt liggen tijdens de behandeling, maar deze zijn ook hier aanwezig.

Geregistreerd of in bezit van