Bel ons nu voor een afspraak
0573 - 280 285Osteopathie bij kinderen
Algemeen
Tijdens het opgroeien van kinderen vinden er vele veranderingen plaats in het lichaam. Het lichaam zet een groeispurt in, de spijsvertering verandert, de hersenen groeien/veranderen en er vindt in de loop van de tijd een hormonale ontwikkeling plaats. Kortom, genoeg processen die anders kunnen verlopen dan gewenst. Hierdoor kunnen problemen ontstaan bij een kind als “niet mee kunnen doen” of “anders” zijn. Uiteindelijk kunnen er leer-, gedrags- en concentratieproblemen ontstaan. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld ADD, ADHD of dyslexie.
Als er tijdens de geboorte ook nog eens complicaties zijn geweest (zie osteopathie bij baby’s), dan is het kind dubbel belast met allerlei processen waar het zelf niets aan kan doen.
Ook bewegingsbeperkingen kunnen er voor zorgen dat kinderen niet goed functioneren. Door het losmaken van diverse weefsels, botten, organen, bloedvaten en zenuwen kan het kind zich na de behandeling al snel vrijer en rustiger voelen, meer ontspannen zijn en beter in zijn of haar vel zitten.
Als osteopaat ben ik opgeleid om zowel pasgeborenen als opgroeiende kinderen te onderzoeken en te behandelen. Om uw kind goed te kunnen helpen en u uitleg te geven over wat er speelt is er gedegen kennis nodig van de kindergeneeskunde in het algemeen en de verschillende ontwikkelingsgebieden in het bijzonder. Dit betekent niet dat de osteopaat de plaats inneemt van een kinder-, en/of huisarts. Osteopathie blijft een complementaire geneeskunde. Wel wordt er zo nodig doorverwezen.
Onderzoek
Bij kinderen is het belangrijk om hen voor te bereiden op het eerste bezoek aan de osteopaat, zodat het onderzoek zo soepel mogelijk kan verlopen. Het is tenslotte allemaal nieuw en kan de eerste keer vreemd voor ze zijn. Liefst niet al te lang voor het bezoek kunt u het kind op een speelse manier vertellen waarom het naar de osteopaat gaat en wat deze zal gaan doen. U kunt uw kind vast wat laten wennen door hem/ haar op een bank te laten liggen in onderbroek en zacht aan te raken op zijn/haar romp, bekken en ledematen en te vertellen dat het bij de osteopaat ook zo gaat. Ook kunt u het filmpje over de praktijk samen kijken waarin ze de osteopaat aan het werk zien bij wie ze een afspraak hebben (in dit geval Johan Kaijen).
Kom op tijd op de afspraak zodat het kind in de wachtkamer al rustig wat kan wennen.
Hoewel het onderzoek en de behandeling van kinderen niet veel verschillen van hoe het bij volwassenen gaan, worden kinderen wel anders benaderd. Ze worden op hun eigen niveau aangesproken, eventueel gerustgesteld en het verloopt allemaal wat speelser. Dit maakt dat het kind het behandelen anders gaat ervaren en beter toelaat.
Bij het eerste bezoek aan de osteopaat zal deze uitgebreid de ingevulde vragenlijst bespreken met u als ouders om een duidelijk beeld te krijgen over, en eventuele samenhang met andere klachten. Vervolgens onderzoekt de osteopaat alle bewegingssystemen van uw kind met de handen, terwijl het kind staat, zit of op de behandelbank ligt, in ondergoed. Dit onderzoek geeft nadere informatie over de klacht, hoe deze kan zijn ontstaan, of deze verholpen kan worden en of osteopathie daarvoor de aangewezen methode is. De osteopaat zal deze bevindingen met u bespreken.
Behandeling
De handgrepen zijn zacht. Kinderen vinden de behandeling over het algemeen prettig, omdat ze een ontspanning ervaren die ze door de opgebouwde spanning in hun lijf eigenlijk niet (meer) kenden.
Voor een kind onder de 5 jaar is het teveel gevraagd om stil te liggen tijdens de behandeling, als osteopaat ga ik daar creatief en relaxed mee om. Soms is het wel fijn om uw kind tijdens de behandeling wat af te leiden met een boekje of speeltje.
Er is speelgoed aanwezig in de behandelruimte, maar voor een jong kind of baby kan het fijn zijn om een eigen, vertrouwd speeltje bij zich te hebben.